Dags att bygga altan - rätt trallskruv är A och O
Sommaren närmar sig och med den härliga grillkvällar och trevliga stunder ute i solen. Det är kanske nu som det är dags att bygga den där altanen som du drömt om så länge. Att bygga altan är ett roligt projekt som alla klarar av. Det krävs en del förarbete, men själva byggandet är inte speciellt komplicerat. Ofta är den största svårigheten att verkligen ta steget och sätta igång med sitt projekt.
Viktiga saker att tänka på innan du börjar
Det första du bör göra innan du börjar inhandla material är att göra en ritning i grova drag som visar hur altanen ska se ut. Det kommer att hjälpa dig att välja rätt mängd virke, skruv och annat material som behövs för altanbygget. Så fram med måttbandet och ge dig ut på byggplatsen. Titta gärna hur andra byggt sina altaner. Mycket inspiration går att inhämta från grannar och vänner.
Materialvalet är avgörande för slutresultatet
När du färdigställt din ritning så gäller det att välja material. Vill du till exempel ha räfflad trall eller slipad? Det är sådana val som kommer att ha stor påverkan på slutresultatet. Åk till en brädgård och titta och känn på materialet. Hur passar trallen in med bostaden? Det är sådana saker man bör ha i åtanke när man väljer material.
Något som många köper i förbifarten är trallskruv. Man letar efter ett storpack till ett bra pris och tänker att “det här lär väl duga”. Här är det läge att höja ett varningens finger. Valet av trallskruv kan vara helt avgörande för slutresultatet av ditt altanbygge. Man kan till och med hävda att valet av trallskruv kan höja helhetsintrycket på din altan. Och för att inte glömma livslängden på altanen. Trä är ett levande material och det gäller att välja en skruv som håller länge.
Hur väljer man rätt trallskruv för sin altan?
Det första man bör titta på vid sitt val av trallskruv är längden. Längden på den skruv du behöver beror på vilket virke du valt för att bygga din altan. Den vanligaste tjockleken på trallvirke är 28 mm. Den optimala skruven för denna tjocklek är 55 mm. Har man en tunnare trall så brukar den vara 22 mm och då räcker det med en trallskruv som är 42 mm. Det finns även tjockare trall och dessa brukar vara 34 mm tjocka. Då behöver man en rejäl trallskruv på hela 70 mm för att det ska hålla ordentligt.
När man väl identifierat vilken längd trallskruven ska ha så gäller det att välja typ. Det finns i grova drag tre typer av trallskruv:
Med facktermer så kallas dessa för rostfri A2, rostfri syrafast A4 och ytbehandlat C4. Alla dessa skruvar har sina för och nackdelar.
Skruvar delas också in i något som heter korrosivitetsklass. Korrosivitetsklass är ett mått på en hur mycket korrosion metaller blir utsatta för i en aktuell miljö. Beroende på vad en skruv är tillverkad av så får den olika korrosivitetsklass. De flesta trallskruvar har antingen C4 eller C5 som korrosivitetsklass, där C5 alltså är den tåligaste.
- Rostfri A2 tillhör korrosivitetsklass C4
- Rostfri A4 tillhör korrosivitetsklass C5
- Ytbehandlad skruv tillhör korrosivitetsklass C4
Rostfri trallskruv A2
Dessa trallskruvar är tåliga och håller ihop virket bra, även när det har torkat. Dessutom tål dom väder och vind bra. Vill man ha en enkel skruv som håller länge så är dessa skruvar ett bra val.
Rostfri syrafast trallskruv A4
Den rostfria och syrafasta trallskruven har samma egenskaper som den rostfri A2, men med det tillägget att den även tål salt och andra ämnen som annars kan minska livslängden för ett trallskruv. Väljer du ett hårdare träslag så är den här skruven att rekommendera. Eller om du bor nära kusten och är mer utsatt för väder och vind, och då framför allt salt.
Ytbehandlad trallskruv
Den ytbehandlade trallskruven är betydligt hårdare än rostfri A2. De tål en högre belastning. Men de är helt beroende av ytbehandlingen och skulle den av någon anledning slitas bort så förlorar den mycket i livslängd.
Dolda trallskruvar
Något som ökat i popularitet de senaste åren är så kallade dolda trallskruvar. Skruvarna finns i alla de olika material som beskrevs ovan, men de har ett mindre huvud samt extra gänger högst upp på skruven. Med hjälp av ett speciellt verktyg så skruvar man trallen från sidan av virket. På så sätt blir skruven helt osynlig. Detta hjälper till att skapa ett rent och lyxigt intryck av din altan.
Klicka här för att läsa mer on Essve HDS dold trallskruv...
Om du inte väljer dolt montage - tänk på det här
Att jobba med dolt montage av trallskruv kräver mer arbete än att skruva på konventionellt vis. Det vanligaste är trots allt att man köper den klassiska A2 rostfri på 55 mm. Vad som är extra viktigt att tänka på när man skruvar med synliga trallskruv är att sätta dom i en rak linje. Detta görs med fördel genom att man helt enkelt ritar ut en rak och centrerad linje på trallen. Linjen ska så klart följa regeln som ligger under. Sedan ser man bara till att följa linjen när man skruva trallen för att dessa sedan ska hamna i en rak och snygg linje. Försöker man använda ögonmått så kan vi garantera att det kommer se snett ut. Så kom ihåg detta enkla men viktiga råd.
VIKTIG INFORMATION: NYA REKOMMENDATIONER FRÅN BRANSCHORGANISATIONEN SVENSKT TRÄ