Butiken

Att använda CAMO Camo dolda trallskruv

Det populära fixtursystemet CAMO har blivit ett förstahandsval bland ett stort antal personer då det på ett enkelt sätt säkerställt snyggt resultat vid varje enskilt trallbygge. Få andra monteringssystem når upp till så pass hög nivå av ergonomi och tillförlitlighet. Eftersom det är väl lämpat för ett stort antal träslag, material och naturförhållanden används det numera med väldigt bra resultat i samband med såväl stora som små projekt.

Även om CAMO-systemet är väldigt lättanvänt så krävs en del justering inför först användningen. Och då det består av dels ett verktyg, bits och särskilt utformade dolda skruvar är det viktigt att man är bekant med och har tillgång till samtliga komponenter. Låt oss därför ta en titt på systemets olika delar och hur man uppnår bästa möjliga resultat. 


Fixtursystemets komponenter

Ett fullständigt fixtursystem från CAMO består av handverktyget CAMO Marksman, drivbit för skruv, dolda skruvar samt fästen för millimeterprecision. För bästa resultat så rekommenderas att man använder systemet i samband med en borrmaskin eller kraftfull skruvdragare. Genom att bekanta sig med varje enskild komponent så kommer det bli avsevärt mycket enklare att komma igång med arbetet. Det ger även en inblick i systemets fördelar i förhållande till övriga alternativ.

CAMO Marksman

Verktyget Camo Marksman är på många själva hjärtat i fixtursystemet. Det är nämligen det som man använder för att positionera skruvarna och säkerställa rätt skruvvinkel och avstånd. Med hjälp av  ett grepp, aktiveringshandtag, skruvficka och enkel avståndsjustering kan man använda det för att på ett enkelt och konsekvent sätt positionera skruvar för snabb montering. När väl verktyget är på plats är det bara att dra åt skruven, flytta verktyget och upprepa tills dess att trallbrädan är monterad. Den unika konstruktionen gör att de dolda skruvarna positioneras på sådant sätt att de verkligen blir i det närmaste osynliga efter montering.

CAMO Bits

Det är bitsen som ser till att varje Camo skruv alltid dras åt till samma skruvdjup. Därför är de helt avgörande vid arbetet med CAMO dold trallskruv. De finns tillgängliga för såväl släta som rillade brädor, och är tack vare sitt standardutförande kompatibla med samtliga borrar och skruvdragare på marknaden. Som tillval kan man även köpa en särskild bits för förborrning som i stor uträckning underlättar vid arbete med lite hårdare material.

CAMO Edge-skruvar

Utöver att vara näst intill osynliga så är dolda skruvar från CAMO aerfast oerhört robusta och pålitliga. De är väl lämpade för bland annat tryckimpregnerat trä, komposit, PVC, cederträ, lärkträ och hårda träslag. Tack vare professionell ytbehandling har man att välja mellan skruvar som är såväl rostfria som syrafasta. Förslagsvis så får man bäst resultat med maskiner vars varvtal eller vridmoment är förhållandevis högt. Detta beror på att skruvarna är utformade för att fästa på egen hand, vilket är en egenskap som främjas av hög skruvhastighet. 


Enkel användning

CAMO fixtursystem har blivit känt runt om i världen som ett oerhört praktiskt val. Och när man väl har kommit igång blir det ofta uppenbart varför. Efter de inledande justeringarna för anpassning av verktyget till de brädor man arbetar med så kommer brädmonteringen att gå avsevärt mycket snabbare än om det skedde helt för hand. Resultatet kommer även att bli mycket mer konsekvent när det kommer till skruvarnas avstånd och djup. Se däremot till att bli bekant med CAMO Marksman och de tillhörande komponenterna för att redan i förväg skapa rätt förutsättningar för det planerade eller pågående projektet.

  • Fäst CAMO EDGE-bitsen på din borr eller skruvdragare.
  • Använd justerskruven för att anpassa CAMO Marksman till brädans bredd.
  • Positionera skruvarna i vardera skruvspår på CAMO Marksman.
  • Fäst skruvarna och upplevt perfekt skruvdjupet och avstånd.

Dessa fyra steg sammanfattar i stor utsträckning hur man använder sig av montersystemet. Men de säger inte så mycket om hur man i detalj anpassar verktyget för den specifika situationens förutsättningar, eller hur man vet om skruvarna fäster på rätt sätt. Om man vill få ut det mesta av sitt fixtursystem är det därför ett måste att man spenderar lite extra tid på justering och underhåll.  Därför ska vi steg för steg förbereda oss för att använda CAMO fixtursystem.


Förberedelser och justering

För att kunna använda CAMO Marksman med tillfredsställande resultat så är de viktigt att verktyget justeras utifrån storleken på de skivor man arbetar med. Vid leverans så är verktyget förinställt för brädor med bredden 133 mm (5-¼”) men går med all enkelhet att anpassa utifrån de förutsättningar som råder. För att anpassa bredden så behöver man bara lossa på verktygets justeringsskruv, positionera verktyget över brädan med hjälp av aktiveringshandtag och därefter dra åt justeringsskruven.

När verktyget klämmer åt brädan med ett fast grepp så vet man att det är rätt justerat. Viktigt att komma ihåg är att rätt inställning är en förutsättning för att man ska få ett  konsekvent resultat. Efter du har gjort den inledande justeringen kommer du däremot inte behöva göra några ytterligare justeringar så vida du inte börjar arbeta med brädor med annan bredd. Innan man börjar med sitt projekt är det en bra idé att kontrollera så man har rätt sorts skruvar för det man planerar att bygga. Genom att välja rätt storlek och ytbehandling så garderar man sig för eventuella framtida problem. Där kan även vara på sin plats att fundera över huruvida man kan tänkas behöva förborra. Men mer om det senare.


Att använda CAMO Marksman

Efter att man har justerat CAMO Marksman i enlighet med brädans bredd och kontrollerat att den fäster på ett tillfredsställande sätt så är det dags att börja använda verktyget för skruvdragning. Positionera CAMO Marksman på brädan där du planerar att skruva. Placera därefter en CAMO-skruv i vardera skruvhål på verktyget. Med en CAMO-bits i din borrmaskin eller skruvdragare är det därefter bara att dra åt skruvarna. Kom ihåg att låta skruvarna fästa av sig själva utan onödigt mycket extra tryck. Det gör att resultatet blir flisfritt och med rätt skruvdjup. För att få bra resultat kan man med fördel låta borren eller skruvdragaren arbeta med hög hastighet. Flytta därefter verktyget och upprepa tills dess att brädan är monterad.


Förborrning vid arbete med hårda material

I vanliga fall så krävs ingen som helst förborrning då CAMO fixtursystem är tillverkat med ett stort antal olika förutsättningar i åtanke. För särskilt hårda träslag är det däremot rekommenderat för att minimera risken för sprickbildning eller ojämnt resultat. För bästa resultat kan man då använda CAMO förborrningsbits som är särskilt utformad för att användas med CAMO Marksman. Om man inte har tillgång till en förborrningsbits från CAMO går det även att använda en vanlig borr med en längd som verensstämmer med specifikationerna i manualen för CAMO Marksman. För bästa resultat rekommenderas däremot en förborrningsbits.


Skötsel och regelbundet underhåll

För att man ska kunna vara säker på att alltid få samma pålitliga och konsekventa resultat så är det viktigt med ett visst mått av underhåll. Främst handlar det om att eventuellt spån, damm och liknande i vissa fall riskerar att fastna i verktygets skruvhål. Detta gäller särskilt om man arbetar med material som är hårt och kompakt. Genom att positionera en CAMO EDGE-bit i ett tomt skruvhål på verktyget så kan man med fördel säkerställa fri lejd för framtida skruvar. För att undvika onödiga överraskningar är det därför rekommenderat att regelbundet kontrollera skruvhålen och rensa dem vid behov.


VIKTIG INFORMATION: NYA REKOMMENDATIONER FRÅN BRANSCHORGANISATIONEN SVENSKT TRÄ