Butiken

ESSVE Montagelim ESSTACK och Byggfog ESSEAL ESS1- Väderbeständiga lim och byggfogar

Nu när höstmörkret sveper in över oss kanske vi helst vill krypa in i värmen framför brasan istället för att vara utomhus. Men det kan vara hög tid att först se över några av de där projekten som bidrar till att hålla oss torra och varma i vinter. Kanske har du ett fönster som behöver tätas eller en keramisk kamin som behöver lagas för att fungera tillfredsställande? Eller också kanske det blivit dags att ta tag i något annat renoveringsprojekt?

ESSVE Byggfog ESSEAL ESS1- En mångsidig mjukfog för både inomhus- och utomhusbruk

ESSVE Byggfog ESS1

När du söker en bra och allsidig byggfog för dina tätningsjobb kan vi rekommendera ESSVEs Byggfog ESSEAL ESS1 som är en kraftfull universalfog som fäster mot de flesta material förutom feta plaster som PP, PE och PTFE. Det är en snabbhärdande och väderbeständig fog som snabbt blivit proffsens bästa vän och som kan användas både inomhus och utomhus i temperaturer mellan +5 till +40 grader Celcius.

CE-godkännanden

Då denna produkt är CE-godkänd för både golv, fasad, glas och våtrum har den ett mycket brett användningsområde, vilket hjälper dig att minimera antalet olika fogtuber du behöver ha hemma för dina jobb. Och om du inte gör sådana jobb regelbundet så slipper du även problemet med att åka till tippen med halvfulla tuber fogmaterial som torkat mellan varven.

Byggfog ESSEAL ESS1 har även en bra limmande förmåga vilket gör att den, utöver mjukfogar, kan användas för att limma enklare lister, toalettstolar, krokar eller trösklar.

ESSVE Byggfog ESS1 Sunt materialval

ESS1 hjälper dig att göra ett sunt materialval då den är registrerad i:  

  • BASTA
  • Svanens husportal
  • Byggvarubedömningen
  • Sunda Hus 

Produkten har utöver det ett EC1+-certifikat och är märkt som ej farlig i enlighet med CLP samt har ett godkännande för användning i livsmedelsnära miljö genom ISEGA. 

Snabbhärdande och övermålningsbar

ESSEAL ESS1 Byggfog är en fukthärdande produkt och härdningstiden beror på hur mycket fukt som finns i luften. Vid 23 °C och 50 % relativ fuktighet härdar produkten minst 2,5mm/24h. Behöver du påskynda härdningsprocessen ytterligare rekommenderar vi att du ser till att ha ESSVEs Aktivator tillhands som snabbar på den processen. Vid behov går fogen även att måla över efter härdning.

Förpackning och varianter

Fogen kommer i tuber om 300 ml och finns i färgerna vitt, ljusgrå, mörkgrå, svart och semi-transparent.

Applicering och rengöring

För att applicera ESSEAL ESS1 Byggfog behöver du en fogspruta anpassad för 300 ml tuber och vi kan ur vårt sortiment rekommendera antingen ESSVE Skelettspruta eller Tack Gun fogspruta som har en högre utväxling.

Om du behöver justera, torka bort överflöd eller kladd föreslår vi att du använder ESSVEs rengöringsdukar eller rengöringsspray för att avlägsna produkt som ej hunnit härda. Härdad produkt behöver dock tas bort mekaniskt.

Återvinning av förpackning

En tom patron kan lämnas direkt i plaståtervinning. Produkten inte är klassad som farligt gods.


ESSVE Montagelim ESSTACK- En serie högpresterande montagelim för både inomhus- och utomhusbruk ESSVE Montagelim ESSTACK

Vilket montagelim du ska välja, beror på vad du ska göra och vilka egenskaper du prioriterar. ESSTACK Montagelim är en serie väderbeständiga montagelim för inomhus och utomhusbruk. De är lätta att applicera och kan användas på en majoritet av dina limapplikationer. 

Serien består av fyra olika limprodukter ESSTACK PRO1, ESSTACK EASY, ESSTACK CLEAR samt ESSTACK XTRM. Vart och ett av de fyra limmen i ESSTACK-serien har unika egenskaper, men det finns några egenskaper som kännetecknar hela produktserien: 

Högt direkthugg

Samtliga varianter har högt direkthugg vilket innebär att du kan belasta montaget direkt efter applikation. Antal kilo du kan belasta montaget med skiljer sig åt mellan produkterna (mellan 200-500 kg/kvm) och anges tydligt på förpackningarnas framsida.

Hög slutlastkapacitet

Bärkapaciteten efter härdning skiljer sig något åt mellan produkterna men är hög för samtliga.

Kan användas inomhus och utomhus

Limmen går lika bra att använda inomhus som utomhus vilket gör dem till riktiga allround-lim.

Fäster på de flesta material

Produkterna fäster på i stort sett alla typer av material vilket innebär att de är lämpliga för majoriteten av dina applikationer. Till exempel fungerar de mycket väl att använda för material som trä, sten, leca, betong etc. Du bör dock vara försiktig med applikationer av feta plaster.

Övermålningsbara

Samtliga ESSTACK produkter är övermålningsbara. Det innebär att det går utmärkt att måla över limmet eller limfogen om det behövs.


Vilket montagelim ska jag välja?

I tabellen nedan får du hjälp att hitta vilket lim i ESSTACK-serien du ska välja till respektive applikation:

Guide för val av ESSVE montagelim ESSTACK

Applicering och härdning

För att applicera produkterna i ESSTACK-serien behöver du en fogspruta anpassad för 300 ml tuber och vi kan ur vårt sortiment rekommendera antingen ESSVE Skelettspruta eller Tack Gun fogspruta som har en högre utväxling. Eftersom ESSTACK är en fukthärdande produkt behöver du tänka på att applicera limmet i strängar eller punkter istället för cirklar eller hellimma, då detta underlättar härdningen. 

ESSTACK montagelim härdar med 3mm på 24h vid rumstemperatur (beräknat på förutsättningarna: 23° / 50 % H.R). Ju kallare det är desto längre tid tar härdningen. Om du vill påskynda härdningsprocessen rekommenderar vi att du använder Essves Aktivator.

Rengöring

För att justera, torka bort överflöd eller kladd föreslår vi att du använder ESSVEs rengöringsdukar eller rengöringsspray för att avlägsna produkt som ej hunnit härda. Härdad produkt behöver dock tas bort mekaniskt. Vid nedmontering av montage limmade med ESSTACK rekommenderar vi att du exempelvis skär med björntråd eller liknande.

Återvinning av förpackning

En tom patron kan lämnas direkt i plaståtervinning. Produkten inte är klassad som farligt gods.

ESSVE Montagelim ESSTACK