Butiken

Camo Trallskruv

När varumärket CAMO lanserades av amerikanska företaget National Nail under 2011 så var det med ambitionen att säkerställa enklare, snyggare och mer hållbara trädäck. Till skillnad från många av deras konkurrenter så valde de att i samband med produktutvecklingen tillämpa ett helhetsperspektiv som innebar fokus på unik dold infästning, enklare skruvfixering och framför allt ett konsekvent resultat.

Det vore knappast en överdrift att påstå att deras produktserie blev en internationell succé. Efter många års utvärdering och testning så presenterade de ett helhetssystem som enligt många har revolutionerat trallbygge och säkerställt att dolda skruvar blivit ett enkelt och tillgängligt alternativ för såväl hemmasnickrare som yrkesmänniskor.

Tester har visat att CAMO gör att arbetet fortskrider snabbare utan att kompromissa med slutresultatet, är enklare att använda än traditionella skruvar och framför allt garanterar ett robust bygge. Därför väljer numera ett stort antal personer att uteslutande arbete med deras produkter. Men  vad är det egentligen som skiljer deras produkter från traditionella lösningar?


Vad är egentligen CAMO?

Även om CAMO i stor utsträckning har kommit att förknippas med dolda skruvar så döljer det sig avsevärt mycket mer bakom detta numera relativt sett välkända varumärke. Det är nämligen ett helt fixtursystem som gör att man på sikt minskar svinn, uppnår snyggare infästning och även minskar den fysiska belastningen under arbetets gång. Detta är möjligt tack vare deras avsevärt mycket mer ergonomiska fixtursystem som innebär konsekvent skruvdjup, snabb installation och beprövad hållkraft. Men vad är det egentligen som ligger bakom fördelarna?

Jämfört med med deras konkurrenter som vanligtvis endast lanserar särskilda skruvar valde de att gå en annan väg och istället presentera ett helt system för infästning. I praktiken innebär detta att man vid arbete med deras produkter använder ett särskilt verktyg för skruvfixtur, specialanpassade bits och särskild Camo skruv. Den observanta läsaren har nu lagt märke till att detta är ett så kallat proprietärt system som kräver särskilda verktyg. Och detta väcker så klart frågan hur ett alternativ som kräver särskilda komponenter kan vara enklare, billigare och mer förmånligt. Svaret är att CAMO alltid vinner i längden och har visat sig leda till effektivitets- och kostnadsbesparingar gällande både material och arbetsinsats. Låt oss därför titta närmare på några av de fördelarna som man kan förvänta sig med deras produkter.


Fördelar med CAMO DOLD TRALLSKRUVNING

I sin marknadsföring har CAMO valt att fokusera på enkelhet, smidighet och flexibilitet. Med detta har de velat presentera sin produktserie som ett alternativ för både proffs som vill öka effektivitet, och amatörer som vill vara säkra på att få ett bra resultat. Och även om detta är en stor anledning till varför de har blivit så pass populära så är det långt i från en heltäckande beskrivning gällande produktseriens fördelar.

Många som har valt att använda deras produkter har på egen väg fått erfara att det helt enkelt är ett nytt sätt att arbeta med trall. Genom att minimera riskerna för felaktig infästning, alltid säkerställa rätt avstånd och skruvdjup och även garantera en bekväm arbetsställning är de ett givet val i det långa loppet. Alla som någonsin funderat på om det finns ett enklare sätt att montera trall kommer snabbt att erfara att CAMO är en given lösning.  

 • Främjar ergonomi vilket minskar risken för såväl kort- som långsiktiga personskador.
 • Snabbare montering tack vare automatiskt mellanrum och skruvdjup.
 • Kraftigt grepp tack vare torx-spår i förening med unik gänga.
 • Särskild mejselspets minimerar risken för sprickor och skador på träslaget.
 • Camo dold trallskruv förblir obemärkt tack vare sned inskruvning och särskild utformning.
 • Ett stort antal behandlade skruvar att välja mellan för att täcka individuella behov.

Även om detta i stor utsträckning motsvarar ett tvärsnitt av de fördelar som man kan förvänta sig, så säger det egentligen inte så mycket om hur de individuella komponenterna gemensamt bidrar till att göra CAMO-systemet till ett så bra alternativ. 


Camo Marksman - praktiskt fixtursystem

På många sätt så ligger en stor del av hemligheten i själva fixtursystemet. Och de har själva valt att kalla detta för Camo Marksman. Har man aldrig kommit i kontakt med det så påminner det närmast om en slags avancerad häftpistol. Men vad som gör det unikt är att det är en skruvfixtur som är särskild utformad för att säkerställa nästan helt osynlig infästning via sned inskruvning. Värt att poängtera är att den särskilda utformningen på Camo skruv gör att detta monteringsverktyg är obligatoriskt. Men denna blygsamma investering lönar sig snabbt då såväl den ökade effektiviteten som det förbättrade resultatet är långsiktigt fördelaktig. Tack vare funktioner så som ett praktiskt handtag, automatiskt skruvvinkel, dubbla skruvspår och automatiskt mellanrum så behöver man aldrig spendera onödig mycket tid på att skruva.

Camo marksman skruvfixture X1, 133 till 146 mmCamo marksman skruvfixture NB1, 85 till 127 mm


Bits för rätt skruvdjup

För att på bästa sätt använda Camo Marksman för dolda skruvar krävs att man använder särskilda bits. Dessa är utformade för att varje gång säkerställa rätt skruvdjup. Bakom denna konstruktion döljer sig en stor del av hemligheten bakom den dolda infästningen. Med ett flertal bits i sitt utbud har man att välja mellan bits för dold trallskruv i slätt trallvirke, rillad trall och mycket mer. När man arbetar med hårdare träslag kan man även med fördel dra nytta av deras bits för förborrning, som säkerställer att skruvarna alltid fäster utan att man behöver riskera skador på materialet. 

Camo standardbits till monteringsverktygCamo specialbits till monteringsverktyg. Används vid 34mm trallbrädaCamo borr för hårdare träslag


Dolda skruvar

Den kanske mest omskrivna fördelen med Camo aerfast är att det är en garanti för att man alltid får dolda skruvar. Detta är inte särskilt konstigt då det ofta är det estetiska resultatet som värderas högst. Vad som säkerställer dold infästning är den särskilda kombinationen av Camo Marksman, bits och Camo dold trallskruv. Medan skruvarna har optimerade gängor, diskreta huvuden och särskild anpassad mejselspets så är det monteringsverktygen och bitsen som ser till att man får rätt vinkel och djup.

camo trallskruv 48 mm rostfri a4 1750 st

Skruvarnas tekniska egenskaper

Det går så klart inte att diskutera Camo Marksman utan att titta närmare på skruvarnas egenskaper. För hur man än vrider och vänder på det hela så är det alltid skruvarna som är nyckeln till framgång. I det breda utbudet av dolda skruvar hittar man därför alternativ för samtliga vanligt förekommande träslag och material. 

 • ProTech-behandlad dold skruv (C4) för tryckimpregnerat, komposit eller PVC.

Camo trallskruv protech för dold montering

 • Rostfri eller syrafast dold skruv (A2 eller A4) för tryckimpregnerat, komposit, PVC, cederträ, lärkträ eller hårda träslag.

Camo trallskruv rostfri A2 för dolt montageCamo trallskruv rostfri A4 för dold montering

 • Skruvar med längd 48 mm finns tillgängliga för brädor med tjocklekar 19 till 25 mm.
 • Skruvar med längd 60 mm finns tillgängliga för brädor med tjocklekar 25 till 38 mm.

Genom att välja rätt ytbehandling så kan man få det mest kostnadseffektiva och lämpliga alternativet. Men oavsett vilken skruv man i slutändan väljer så kan man vara säker på att de alla har de unika egenskaper som numera förväntas av Camo dold trallskruv.

 • Särskild mejselspets som alltid leder till snygg och flisfri iskruvning.
 • Hög bärförmåga tack vare kvalitativt material och optimerat avstånd mellan gängorna.
 • Väldigt stark dragkraft som håller samman virket på bästa möjliga sätt.
 • Med torx försvinner risken för runddragna skruvar.
 • Alltid dold skruvmontering.

Det är knappast en slump att CAMO numera är ett förstahandsval bland alla som värdesätter såväl sin tid som ett konsekvent resultat. Med deras fixtursystem så kommer ditt trallbygge definitivt att bli avsevärt mycket bättre. Men den verkliga skillnaden uppleves bäst på egen hand.
VIKTIG INFORMATION: NYA REKOMMENDATIONER FRÅN BRANSCHORGANISATIONEN SVENSKT TRÄ