Butiken

Bygg din trall med ESSVE Hidden Decking System- HDS

Äntligen är våren här! Och med den startar den efterlängtade utomhussäsongen igen. För att verkligen kunna njuta när solen börjar värma lite mer är det hög tid att nu ta sig an bygget av den där nya trallen som du kanske tänkt på under vintern. Kanske har du drömt om att skapa en terrass som är både snygg och praktisk och ger en lite lyxig känsla? Då kan vi rekommendera att använda något av de nya systemen för dolda trallskruvar för ditt bygge.

ESSVE har ett komplett system med enkel montering för helt dolda trallskruvar, HDS-Hidden Decking System, som ger ett rent och snyggt trallgolv utan synliga skruvar och som minimerar risken för sprickor eller flisor i träet. Perfekt för stora och små barfotafötter!

Hos oss hittar du allt du behöver för att montera din trall enligt ESSVE system för dolt trallmontage.


Vad ingår i ESSVE HDS system?

Hyr Essve HDS monteringsverktyg-110-150-2

När du använder ESSVE HDS-system vid monteringen av dina trallbrädor behöver du ett speciellt framtaget monteringsverktyg, en specialbits till skruvdragaren och ESSVE Trallskruv HDS. Trallskruven fästs i verktyget och skruvas sedan med hjälp av specialbitsen fast dold i sidan av trallbrädan för ett snyggt resultat.

Monteringsverktyget

ESSVE HDS Monteringsverktyg finns i två storlekar för att passa olika virkesbredder, 85–110 mm (art.nr. 701501) samt 110–150 mm (art.nr. 701503 samt 701516).


Essve Hds monteringsverktyg 110-150  Essve Hds monteringsverktyg 85-100


Skänklarna på verktyget kläms fast över trallbrädan vid montaget och ger en distans mellan varje trallbräda. För att livslängden på din altan skall optimeras är det dock viktigt att följa virkesleverantörens monteringsanvisningar, både vad gäller regelavstånd samt rekommenderad distans mellan trallbrädorna. Detta för att de unika träslagen har olika egenskaper och kräver olika mycket utrymme för att kunna svälla eller torka med väderleken på ett hållbart sätt. 

Monteringsverktyget har som standard skänklar monterade som ger 2,5 mm (art.nr. 701516) respektive 3 mm (art.nr. 701501 samt 701503) distans mellan brädorna beroende på vilken generation verktyg du väljer. Men med hjälp av medföljande utbytes- och tilläggsskänklar som du enkelt monterar kan avståndet utökas till 5 mm respektive 6 mm spalt mellan brädorna. 

Hos oss kan du hyra ditt HDS Monteringsverktyg till ett bra pris när du köper HDS Trallskruv i butiken.

Hyr ditt verktyg här

Vilken bits behöver jag?

Trallskruvarna har TX15- huvud och för att kunna montera dina skruvar med hjälp av HDS-verktyget krävs bits av specialanpassad längd. Bitsen kommer i tvåpack och monteras som vanliga bits i din skruvdragare.

Till HDS monteringsverktyg v.3 och v.4 med röd ring runt skruvstyrningen (art.nr. 701516 samt 701515) måste bits med röd ring (art.nr. 701167) användas. 

Essve Hds bits

Till HDS monteringsverktyg (art.nr. 701501) ska bits utan ring (art.nr. 701166) användas.

Bits för Essve Hds monteringsverktyg

Trallskruv

HDS Trallskruv för dolt montage finns i rostfritt utförande i två olika korrosivitetsklasser, Rostfri A2 och A4. Vilken du ska välja beror på i vilken miljö din trätrall är placerad. Om du bygger där risken för korrosion är hög, ex. kustnära områden med saltvatten eller pooldäck, ska du alltid använda Rostfri A4 (korrosionsklass C5) som är skruv med det högsta rostskyddet. Beroende på hur din trall är utformad kan du eventuellt använda Rostfri A2 (korrosionsklass C4) till andra delar av terrassen.

Läs mer om korrosionklasser och hur du väljer skruv utifrån miljön här

Dold trallskruv Essve Hds A2   Hur monterar jag med ESSVE Hidden Deck System-HDS?

Att montera dina trallbräder med HDS monteringsverktyg kan i början ta lite längre tid än med toppskruvade brädor men när du väl blivit van går det förhållandevis snabbt och enkelt. Det fina och rena slutresultatet gör det dock definitivt mödan värt, enligt flera proffs- och hobbysnickare som provat.